top of page

Curbside blev den lyckliga vinnaren av Street Food SM

Street Food SM

 

För första gången någonsin hålls Svenska Mästerskapen i Street Food. Det blir en prestigefylld tävling där Sveriges vassaste street food-kockar gör upp om vem som är bäst i landet. Finalen avgörs lördagen den 24 maj i samband med evenemanget ”Kök och Grill” i Kungsträdgården.

 

Bakgrund

Det är det växande intresset för street food som ligger till grund för tävlingen. Street food-pionjären Erik Brännström har lång erfarenhet av det autentiska köket och såg att det fanns ett nationellt intresse av ett mästerskap i street food. Det är framför allt under arbetet med Santa Marias street food-koncept ”World To Go” som han såg att det fanns ett intresse för en tävling. Det är därför han nu, tillsammans med Santa Maria, tagit initiativet att hålla ett svenskt mästerskap i street food.

 

Maten har länge hyllats bland matintresserade men det först nu som det fått fäste hos allmänheten. Fine dining ersätts av fun dining samtidigt som nya tillstånd för food trucks har gjort det lättare att sälja street food. Den enkla autentiska maten har blivit det nya svarta.

 

Uttagningen

Passionerade street food- älskare och etablerade kockar skickat in sina tävlingsbidrag som bestått av ett recept och en beskrivning av den egna verksamheten. Bidragen har kommit från många olika håll och det är många food truckägare som deltagit.

 

En jury bestående av några av Sveriges ledande street food-kockar har granskat bidragen. De har dels tittat på receptet i sin helhet, kompositionen av smaker, råvaror samt tillagning, men också tanken bakom maten. Street food är en mattrend som kännetecknas av att det finns ett starkt koncepttänk och därför är det minst lika viktigt att det finns en tanke med receptet och ett tydligt koncept med verksamheten. Namnen på finalisterna presenteras den 19 maj.

 

Finalen

Under finaldagen möts de två lag som juryn valt ut i en cook-off för att avgöra vem som är bäst på street food. Varje lag får bestå av max två medlemmar och tävlingen är uppdelad i två delmoment.

 

Deltävling 1: Finalisterna får laga sin signaturrätt. Juryn tittar på hur finalisterna använt olika kryddor och råvaror samt tillagningsmetoderna. Det är viktigt att det är innovativt och gott men minst lika viktigt att det finns en tanke och ett koncept med matlagningen så att rätten stämmer med verksamhetens övrig matlagning och meny.

 

Deltävling 2: Här får finalisterna en hemlig korg med ingredienser. Utifrån dessa ska de laga en street foodrätt som är innovativ och går i samma anda som deras övriga matlagning. Även här tittar juryn på smak och helhetstänk kring maten.

 

Juryn

Ordförande Mats Johansson - Napoleon Grill

Erik Brännström - Santa Maria Foodservice

Stefan Halden - Kategorichef Martin & Servera

Malin Eriksson - Food Concept Explorer på Santa Maria och utsedd till Årets Chilikock 2013.

 

Under finalen kommer juryn även att gästspelas av en känd kock som än så länge är hemlig.

 

Kort fakta

När: 24 maj klockan 14:00- 16:00

Var: Kungsträdgården, Stockholm

Hur: Finalisterna, bestående av två tvåmannalag, tävlar mot varandra i två deltävlingar.

bottom of page